Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros

Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros

Alternative title Association of processed meat intake and obesity in a population-based study of Japanese-Brazilians
Author Cristofoletti, Maria Fernanda Google Scholar
Gimeno, Suely Godoy Agostinho Autor UNIFESP Google Scholar
Ferreira, Sandra Roberta Gouvea Autor UNIFESP Google Scholar
Cardoso, Marly Augusto Google Scholar
Institution Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Abstract OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the association between the consumption of processed meat with overall, abdominal, and overall with abdominal obesity in a Japanese-Brazilian population, which is known to be at cardiometabolic risk. SUBJECTS AND METHODS: A total of 329 men and 443 women aged ≥ 30 years were evaluated in a cross-sectional population-based survey. Diagnosis of overall obesity and abdominal obesity were based on the World Health Organization (WHO) criteria for Asians. Food intake was assessed by a validated food frequency questionaire. RESULTS: In men, processed meat intake was positively associated with overall with abdominal obesity (OR 2.97; 95%CI 1.13-7.78) after adjustment. In women, only the red meat group was associated with overall with abdominal obesity after adjustment (OR 0.47, 95%CI 0.23-0.96). CONCLUSION: Our results showed that high intakes of processed meats were associated with overall with abdominal obesity in male Japanese-Brazilians, but not in females.

OBJETIVO: Investigar a associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade generalizada, abdominal e generalizada com abdominal em nipo-brasileiros de Bauru, SP. SUJEITOS E MÉTODOS: Quatrocentos e quarenta e três mulheres e 329 homens nipo-brasileiros não miscigenados (≥ 30 anos) foram avaliados em estudo transversal de base populacional. Para o diagnóstico de obesidade, foram empregados os critérios da Organização Mundial da Saúde para asiáticos. A ingestão de alimentos foi avaliada por meio de questionário de frequência alimentar validado. A ingestão foi estratificada em terços para análise. RESULTADOS: Nos homens, a ingestão de colesterol e alimentos embutidos mostrou-se positivamente associada à obesidade generalizada com abdominal quando o primeiro terço de ingestão foi comparado ao último, após ajustes (OR 2,97; IC95% 1,13-7,78). Em mulheres, somente o grupo das carnes vermelhas associou-se à obesidade geral com abdominal após ajustes (OR 0,47; IC95% 0,23-0,96). CONCLUSÃO: Ingestão elevada de alimentos embutidos associou-se à obesidade generalizada com adiposidade abdominal em homens nipo-brasileiros, mas não em mulheres.
Keywords Abdominal obesity
obesity
Japanese-Brazilians
fats
dietary intake
Obesidade abdominal
obesidade
nipo-brasileiros
gorduras
consumo alimentar
Language Portuguese
Sponsor Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Date 2013-08-01
Published in Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 57, n. 6, p. 464-472, 2013.
ISSN 0004-2730 (Sherpa/Romeo)
Publisher Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia
Extent 464-472
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302013000600009
Access rights Open access Open Access
Type Article
SciELO ID S0004-27302013000600009 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7875

Show full item record




File

Name: S0004-27302013000600009.pdf
Size: 134.7Kb
Format: PDF
Description:
Open file

This item appears in the following Collection(s)

Search


Browse

Statistics

My Account