Evaluation practices in the field of Food and Nutrition

Evaluation practices in the field of Food and Nutrition

Author Vianna Gasparini, Max Felipe Google Scholar
Bigoni, Alessandro Google Scholar
Medeiros, Maria Angélica Tavares de Autor UNIFESP Google Scholar
Furtado, Juarez Pereira Autor UNIFESP Google Scholar
Abstract The objective of this study was to characterize and analyze the different existing methods for the evaluation of food and nutrition programs and services in Brazil, through a systematic review of the literature focused on complete articles published in national indexed journals. We searched the PubMed, MedLine and LILACS databases using the following search terms and Boolean operators: “evaluation and program”; “project”; “intervention”; “servisse”; “actions and nutrition”; “nutritional”. The research was restricted to articles written in Portuguese, English and Spanish and published between 2001 and 2015. Twenty-two studies were selected and the analysis indicates; most were carried out through quantitative approaches and external evaluations based on epidemiological theory; participatory evaluation strategies are still uncommon; Impact assessments and implementation were predominant; there is little diversity in terms of references to the theoretical framework in the field of evaluation of health care programs in the planning and execution of the evaluation processes analyzed. The results of this study indicate the need for a more comprehensive evaluation considering the complexity of the interventions evaluated using the theoretical-methodological apparatus available in the literature to understand the importance of the different perspectives of the agents involved in the evaluation processes.

O objetivo deste estudo foi caracterizar e analisar os diferentes métodos existentes para a avaliação de programas e serviços de alimentação e nutrição no Brasil, por meio de revisão sistemática da literatura focada em artigos completos publicados em revistas indexadas nacionais. Foi realizada uma pesquisa nas bases de dados PubMed, MedLine e LILACS utilizando os seguintes termos de busca e operadores booleanos: “avaliação e programa”; “projeto”; “intervenção”; “serviço”; “ações e nutrição”; “nutricional”. A pesquisa foi restrita a artigos escritos em português, inglês e espanhol e publicados entre 2001 e 2015. Vinte e dois estudos foram selecionados e a análise indica; a maioria foi realizada por meio de abordagens quantitativas e avaliações externas baseadas na teoria epidemiológica; as estratégias de avaliação participativa ainda são incomuns; as avaliações de impacto e implementação foram predominantes; há pouca diversidade em termos de referências ao arcabouço teórico no campo da avaliação de programas de atenção à saúde no planejamento e execução dos processos de avaliação analisados. Os resultados deste estudo indicam a necessidade de uma avaliação mais abrangente, considerando a complexidade das intervenções avaliadas utilizando o aparato teórico-metodológico disponível na literatura para compreender a importância das diferentes perspectivas dos agentes envolvidos nos processos de avaliação.
Keywords Program evaluation
Nutrition policy
Nutrition
Public health
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-coverage Campinas
Language English
Date 2017
Published in Revista de Nutrição-Brazilian Journal of Nutrition. Campinas, v. 30, n. 3, p. 391-407, 2017.
ISSN 1415-5273 (Sherpa/Romeo, impact factor)
Publisher Pontifícia Universidade Católica Campinas
Extent 391-407
Origin http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652017000300011
Access rights Open access Open Access
Type Article
Web of Science ID WOS:000405951100011
SciELO ID S1415-52732017000300391 (statistics in SciELO)
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/54520

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Name: S1415-52732017000300391.pdf
Size: 190.9Kb
Format: PDF
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