“De farinha, bendito seja Deus, estamos por agora muito bem”: uma história da mandioca em perspectiva atlântica

“De farinha, bendito seja Deus, estamos por agora muito bem”: uma história da mandioca em perspectiva atlântica

Alternative title "Of flour, blessed be God, now we are very well": A History of manioc in Atlantic perspective
Author Rodrigues, Jaime Autor UNIFESP Google Scholar
Abstract This article does an inventory of references about the manioc starting from the colonial chronic, the travel literature and the administrative correspondence, aiming to analyze the forms of the indigenous knowledge related to the manioc planting and the flour production. With the appropriation of that knowledge and verification of the product's durability, I analyze the transatlantic importance of the plant and of the manioc flour to the Africans sustenance, slaves traveling across the Atlantic, and sailors in circulation around the world in the era of European navigations and even to the supply of the Portugal Kingdom's demands. The intention is go beyond the political, cultural and linguistic borders, demonstrating how the indigenous knowledge was a fundamental part of the Atlantic History, despite the restricted geographic circulation of that men and women in the seas.

O artigo faz um inventário de referências à mandioca a partir da crônica colonial, da literatura de viagem e da correspondência administrativa, buscando analisar as formas do conhecimento indígena envolvidas no plantio da mandioca e na produção da farinha. Mediante a apropriação desses saberes e constatada a durabilidade do produto, estuda-se a importância transatlântica da planta e da farinha de mandioca para o sustento de africanos, escravos em trânsito pelo Atlântico, marinheiros em circulação pelo mundo a partir da era das navegações europeias e mesmo para o suprimento de demandas do Reino de Portugal. A intenção é ultrapassar fronteiras políticas, culturais e linguísticas, demonstrando como o saber dos indígenas foi parte fundante da história atlântica, mesmo que a circulação geográfica desses homens e mulheres pelos mares fosse restrita.
Keywords Indigenous History
Historym of food
maritime History
história indígena
história da alimentação
história marítima
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-coverage Sao Paulo Sp
Language Portuguese
Date 2017
Published in Revista Brasileira De Historia. Sao Paulo Sp, v. 37, n. 75, p. 69-95, 2017.
ISSN 0102-0188 (Sherpa/Romeo, impact factor)
Publisher Assoc Nac Historia-Anpuh
Extent 69-95
Origin http://dx.doi.org/10.1590/1806-93472017v37n75-03
Access rights Open access Open Access
Type Article
Web of Science ID WOS:000412749400005
SciELO ID S0102-01882017000200069 (statistics in SciELO)
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/54497

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Name: S0102-01882017000200069.pdf
Size: 141.5Kb
Format: PDF
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