Consumo alimentar e doença macrovascular em nipo-brasileiros: um estudo transversal

Consumo alimentar e doença macrovascular em nipo-brasileiros: um estudo transversal

Alternative title Dietary intake and macrovascular disease in a Japanese-Brazilian population: a cross-sectional study
Author Salvo, Vera Lúcia Morais Antonio de Google Scholar
Cardoso, Marly Augusto Google Scholar
Barros Junior, Newton de Autor UNIFESP Google Scholar
Ferreira, Sandra Roberta Gouvea Autor UNIFESP Google Scholar
Gimeno, Suely Godoy Agostinho Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Metodista de São Paulo
Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Abstract OBJECTIVE: To describe the food intake of Japanese-Brazilians with and without macrovascular disease (MVD). METHODS: MVD was defined, for 1,165 Japanese-Brazilians, by scores attributed to the health historical, electrocardiogram and ankle-brachial index values. The usual dietary intake was determined using a food frequency questionnaire. RESULTS: The MVD prevalence was of 3.2%, being similar among genders. Statistically higher frequencies of individuals with MVD were observed among those of first generation, with age > 60 years, tobacco user, with hypertension, hypertriglyceridemia and diabetes. Subjects with MVD were older, with smaller hip circumference, and higher systolic blood pressure levels, triglycerides and glycemia concentration; they informed higher consumption of iron source food and smaller of grains fibers. Statistically significant difference was found to saturated fat (crude analysis: second tercile versus first tercile). CONCLUSIONS: Programs of nutritional education should be stimulated in this group with high prevalence of non-communicable chronic diseases.

OBJETIVO: Descrever o hábito alimentar de nipo-brasileiros com e sem doença macrovascular (DMV). MÉTODOS: Definiu-se DMV, para 1.165 nipo-brasileiros, a partir de escores atribuídos ao histórico de saúde, eletrocardiograma e valores do índice tornozelo-braquial. Determinou-se o consumo alimentar habitual por meio de Questionário de Frequência do Consumo de Alimentos. RESULTADOS: A porcentagem de casos confirmados com DMV foi de 3,2%, sendo semelhante entre os sexos. Observou-se, de forma estatisticamente significante, maior frequência de indivíduos com DMV (confirmados ou suspeitos) entre aqueles de primeira geração, com idade > 60 anos, tabagistas, com hipertensão arterial, hipertrigliceridemia e diabetes. Nipo-brasileiros com DMV (confirmados ou suspeitos) apresentaram menor perímetro do quadril e maior idade, pressão arterial sistólica, triglicérides, glicemia, consumo de alimentos fonte de ferro e menor fonte de fibras de grãos. Encontrou-se diferença estatisticamente significante apenas para o consumo de gordura saturada (análise bruta: segundo terço versus primeiro terço). CONCLUSÕES: programas de educação nutricional devem ser incentivados neste grupo com alta prevalência de doenças crônicas não transmissíveis.
Keywords Macrovascular disease
food consumption
Japanese-Brazilians
diet
Doença macrovascular
consumo de alimentos
nipo-brasileiros
dieta
Language Portuguese
Sponsor Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Date 2009-10-01
Published in Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 53, n. 7, p. 865-873, 2009.
ISSN 0004-2730 (Sherpa/Romeo, impact factor)
Publisher Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia
Extent 865-873
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302009000700011
Access rights Open access Open Access
Type Article
Web of Science ID WOS:000271389100011
SciELO ID S0004-27302009000700011 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5309

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Format: PDF
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