Avaliação Da Segurança E Eficácia "In Vitro" Da Cuscuta Racemosa Martius

Avaliação Da Segurança E Eficácia "In Vitro" Da Cuscuta Racemosa Martius

Author Sawicki, Wanda Cristina Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Belasco, Angelica Goncalves Silva Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Enfermagem
Abstract Objectives: Investigated quality of life (QOL), university alcohol consumption and the impact of Brief Intervention (IB). Methods: Prospective longitudinal study. We evaluated 281 university students, collected sociodemographic, economic information, alcoholic beverage intake and QOL. Research in 4 steps: application of questionnaires; comments on consumption pattern and lecture with information material delivery, re-evaluation and reinforcement of IB. Descriptive and analytical statistics were performed through the tests. Results: Ingested alcohol at any time 90% and 20.6% were abusive or harmful. Less than the age of the first use of alcoholic beverages, the greater the consumption of risk. After IB, there was a significant decrease in alcohol consumption. QoL compromised in the areas of vitality, general health, mental health and emotional aspects. Mental health of students who drank was significantly lower compared to those who did not drink. Conclusion: IB was effective in decreasing alcohol consumption, being important in promoting and improving health and quality of life

Objetivos: Investigar qualidade de vida (QV), consumo de álcool de universitários e o impacto de Intervenção Breve (IB). Métodos: Estudo prospectivo longitudinal. Avaliados 281 universitários, coletadas informações sociodemográficas, econômicas, ingesta de bebidas alcoólicas e avaliada QV. Pesquisa em 4 etapas: aplicação dos questionários; comentários sobre padrão de consumo e palestra com entrega de material informativo, reavaliação e reforço da IB. Efetuada estatística descritiva e analítica por meio dos testes. Resultados: Ingeriram álcool alguma vez 90% e 20,6% faziam uso abusivo ou nocivo. Menor a idade do primeiro uso de bebidas alcoólicas, maior o consumo de risco. Após IB, houve diminuição significativa no consumo de álcool. QV comprometida nos domínios vitalidade, estado geral de saúde, saúde mental e aspectos emocionais. Saúde mental dos estudantes que bebiam foi significativamente menor comparado aos que não bebiam. Conclusão: A IB mostrou-se eficaz na diminuição do consumo de álcool, sendo importante na promoção e melhora da saúde e QV.
Keywords Alcohol Consumption
Undergraduate
Health Promotion
Quality Of Life
Consumo Bebidas Alcóolicas
Estudantes
Enfermagem
Promoção Da Saúde
Qualidade De Vida
Language Portuguese
Date 2017-07-27
Research area Fundamentos, Métodos, Processos E Tecnologias Em Enfermagem E Saúde (Fumptes)
Knowledge area Enfermagem, Cuidado E Saúde
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 124p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=5067268
Access rights Closed access
Type Thesis
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/50506

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