Alternative title | Educação nutricional no ensino público fundamental em São Paulo, Brasil: projeto Redução dos Riscos de Adoecer e Morrer na Maturidade |
Author |
Gaglianone, Cristina Pereira
![]() ![]() Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo ![]() ![]() Colugnati, Fernando Antonio Basile ![]() ![]() Magalhães, Clarissa Góes ![]() ![]() Davanço, Giovana Mochi ![]() ![]() Macedo, Lino de ![]() Lopez, Fábio Ancona ![]() ![]() |
Institution | Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Universidade de São Paulo (USP) |
Abstract | OBJECTIVE: The objective of this article was to analyze the development, implementation and impact of a nutrition education program on the knowledge and attitudes associated with healthy eating habits. METHODS: Controlled randomized trial comprising teachers and children of eight public schools; three of them were submitted to educational activities and the remaining ones were kept as controls. Effects of nutrition education were measured in terms of knowledge and attitudes. RESULTS: The results revealed an improvement in the food choice among students and a reduction in the intake of foods with high energy density. An improvement in the knowledge and attitudes of the teachers towards the prevention of obesity was also observed. CONCLUSION: Even with a positive attitude regarding the development of this proposal, there was a lack of support from the studied schools. Future studies and a greater involvement by the Health and Education sectors could overcome such barriers, improving the results of school-based programs to prevent obesity. OBJETIVO: O objetivo deste estudo é analisar o desenvolvimento, implementação e impacto de um programa de educação nutricional sobre conhecimentos e atitudes relativos a hábitos alimentares saudáveis. MÉTODOS: Trata-se de estudo randomizado controlado, que envolveu estudantes e professores de oito escolas públicas. Três dessas escolas foram submetidas a uma intervenção educativa, educação nutricional, e as demais foram controle. Avaliaram-se os efeitos da educação nutricional sobre conhecimentos e atitudes. RESULTADOS: Observou-se uma melhora na escolha alimentar dos estudantes e redução no consumo de alimentos com alta densidade energética. Também se observou melhora nos conhecimentos e atitudes de professores em relação à prevenção da obesidade. CONCLUSÃO: Mesmo com uma atitude positiva em relação ao desenvolvimento desta proposta, houve falta de apoio por parte das escolas estudadas. Futuros estudos e um maior envolvimento dos setores de Educação e Saúde poderiam superar essas barreiras, melhorando os resultados de programas nas escolas voltados para a prevenção da obesidade. |
Keywords |
nutrition education
child nutrition obesity prevention & control educação nutricional nutrição da criança obesidade prevenção e controle |
Language | English |
Sponsor | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) |
Date | 2006-06-01 |
Published in | Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 19, n. 3, p. 309-320, 2006. |
ISSN | 1415-5273 (Sherpa/Romeo) |
Publisher | Pontifícia Universidade Católica de Campinas |
Extent | 309-320 |
Origin |
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Access rights | Open access ![]() |
Type | Article |
SciELO ID | S1415-52732006000300002 (statistics in SciELO) |
URI | http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/3080 |
Name:
S1415-52732006000300002.pdf
Size: 251.5Kb Format: PDF Description: |
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