Dieta e câncer: um enfoque epidemiológico

Dieta e câncer: um enfoque epidemiológico

Alternative title Diet and cancer: an epidemiological view
Author Garófolo, Adriana Autor UNIFESP Google Scholar
Avesani, Carla Maria Autor UNIFESP Google Scholar
Camargo, Kátia Gavranich Autor UNIFESP Google Scholar
Barros, Maria Elisa Autor UNIFESP Google Scholar
Silva, Sandra Regina Justino Autor UNIFESP Google Scholar
Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo Autor UNIFESP Google Scholar
Sigulem, Dirce Maria Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Universidade Santo Amaro Disciplina Saúde Pública
Abstract Recent data have shown that the prevalence of cancer in the world has significantly risen in the last century. Cancer epidemiologists believe that it is related to the industrialization and urbanization that occurred during this period. In fact, the cancer incidence and mortality observed in developed countries are higher than in non-developed countries. Moreover, some specific sites of cancer such as colon-rectum, prostate and female mama are more pronounced in developed countries, whereas others as stomach, esophagus and cervix are prevalent in non-developed countries. Different patterns of cancer are also observed among migrants when they migrate to a new country or region. Based on epidemiological data, the association between cancer and diet was analyzed, as well as the changes in some food intake patterns and how they can prevent some types of cancer in the future.

Epidemiologistas que estudam câncer têm observado que a sua prevalência no mundo tem aumentado de maneira significativa no último século. Acredita-se que este resultado está relacionado, entre outros aspectos, com a industrialização e a urbanização ocorridas neste período. De fato, a morbi-mortalidade associada ao câncer observada em países desenvolvidos é maior do que em países em desenvolvimento. Além disso, algumas formas específicas de câncer, como o de cólon e reto, próstata e mama feminina, são mais freqüentes em países desenvolvidos, enquanto outras, como de estômago, esôfago e colo de útero têm maior incidência nos países em desenvolvimento. Padrões distintos de câncer também são observados entre indivíduos que emigram para um novo país ou região. Com base em estudos epidemiológicos, analisou-se a relação entre câncer e nutrição, e algumas modificações na alimentação que podem prevenir alguns tipos de cânceres.
Keywords neoplasms
mortality
nutrition
epidemiology
diet
neoplasias
mortalidade
nutrição
epidemiologia
dieta
Language Portuguese
Date 2004-12-01
Published in Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 17, n. 4, p. 491-505, 2004.
ISSN 1415-5273 (Sherpa/Romeo)
Publisher Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Extent 491-505
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732004000400009
Access rights Open access Open Access
Type Article
SciELO ID S1415-52732004000400009 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/2301

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