Sensibilização a alérgenos inalantes e alimentares em crianças brasileiras atópicas, pela determinação in vitro de IgE total e específica: Projeto Alergia (PROAL)

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dc.contributor.author Naspitz, Charles Kirov [UNIFESP]
dc.contributor.author Solé, Dirceu [UNIFESP]
dc.contributor.author Jacob, Cristina Miuki Abe [UNIFESP]
dc.contributor.author Sarinho, Emanuel [UNIFESP]
dc.contributor.author Soares, Francisco J. P. [UNIFESP]
dc.contributor.author Dantas, Vera [UNIFESP]
dc.contributor.author Mallozi, Marcia Carvalho [UNIFESP]
dc.contributor.author Wandalsen, Neusa Falbo [UNIFESP]
dc.contributor.author Borges, Wellington [UNIFESP]
dc.contributor.author Rocha Filho, Wilson [UNIFESP]
dc.contributor.author Grupo Proal
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:31:09Z
dc.date.available 2015-06-14T13:31:09Z
dc.date.issued 2004-06-01
dc.identifier http://dx.doi.org/10.2223/JPED.1184
dc.identifier.citation Jornal de Pediatria. Sociedade Brasileira de Pediatria, v. 80, n. 3, p. 203-210, 2004.
dc.identifier.issn 0021-7557
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/2126
dc.description.abstract OBJECTIVE: To determine the frequency of sensitization to inhalant and food allergens in children seen at Brazilian allergy services. PATIENTS AND METHODS: Total and specific IgE serum levels to inhalant and food allergens (RAST, UniCAP® - Pharmacia) were measured in 457 children accompanied in pediatric allergy services and in 62 control children age matched. RAST equal or higher than class 1 was considered as positive (R+). RESULTS: Frequency of R+ was significantly higher among atopics (361/457, 79%) when compared to controls (16/62, 25.8%). There were no differences according to gender. The frequency of R+ to all allergens evaluated were higher among atopics when compared to controls. Significantly higher total IgE serum levels were observed among the atopics with R+ in comparison to those with R-. The frequency of R+ to main inhalant allergens were: D. pteronyssinus = 66.7% x 14.5% (p < 0.05), D. farinae = 64.5% x 17.8% (p < 0.05), B. tropicalis = 55.2% x 19.4% (p < 0.05), cockroach = 32.8% x 9.7% (p < 0.05), and cat = 12% x 8.1%. In relation to food allergens we observed: fish = 29.5% x 11.3% (p < 0.05), egg = 24.4% x 4.8% (p < 0.05), cow's milk = 23.1% x 3.2% (p < 0.05), wheat = 20% x 8.1% (p < 0.05), peanuts = 14% x 4.8% (p < 0.05), soy = 11.8% x 4.8% (p < 0.05), and corn = 10.6% x 4.8% (p < 0.05). With respect of age, food allergen sensitization predominates in young children whereas the inverse occurs with inhalant allergens. CONCLUSIONS: There was a predominant frequency of sensitization to inhalant allergens, mainly house dust mites in the evaluated patients. Food allergens were also responsible for a significant proportion of sensitization, mainly in infants. en
dc.description.abstract OBJETIVO: Determinar a freqüência de sensibilização a alérgenos inalantes e alimentares em crianças atendidas em serviços brasileiros de alergia. PACIENTES E MÉTODOS: IgE sérica total e específica (RAST) a alérgenos inalantes e alimentares (UniCAP® - Pharmacia) foram determinados em 457 crianças acompanhadas em serviços de alergia pediátrica e em um grupo de controles (n = 62). Resultados classe igual ou maior que 1 foram considerados positivos (R+). RESULTADOS: A freqüência de R+ foi significantemente maior entre os atópicos (361/457, 79%) quando comparados aos controles (16/62, 25,8%). Não houve diferenças quanto ao sexo. A prevalência de R+ entre os atópicos foi significantemente maior para todos os alérgenos avaliados. Os níveis séricos de IgE total foram significantemente mais elevados entre os atópicos com R+ quando comparados aos com R-. Comparando-se atópicos e controles, a freqüência de R+ para os principais alérgenos inalantes foi como segue: D. pteronyssinus = 66,7 versus 14,5% (p < 0,05), D. farinae = 64,5 versus 17,8% (p < 0,05), B. tropicalis = 55,2 versus 19,4% (p < 0,05), barata = 32,8 versus 9,7% (p < 0,05) e gato = 12 versus 8,1%. Com os alimentos, observou-se: peixe = 29,5 versus 11,3% (p < 0,05), ovo = 24,4 versus 4,8% (p < 0,05), leite de vaca = 23,1 versus 3,2% (p < 0,05), trigo = 20 versus 8,1% (p < 0,05), amendoim = 14 versus 4,8% (p < 0,05), soja = 11,8 versus 4,8% (p < 0,05) e milho = 10,6 versus 4,8% (p < 0,05). Segundo a idade, os R+ aos alimentares predominaram entre as crianças mais jovens, e o inverso ocorreu com os inalantes. CONCLUSÕES: Nesta população, predominou a sensibilização aos aeroalérgenos, sobretudo aos ácaros domiciliares, e os alimentos foram importantes em crianças mais jovens. pt
dc.format.extent 203-210
dc.language.iso por
dc.publisher Sociedade Brasileira de Pediatria
dc.relation.ispartof Jornal de Pediatria
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Allergy en
dc.subject allergen en
dc.subject IgE en
dc.subject mite en
dc.subject food en
dc.subject Alergia pt
dc.subject alérgeno pt
dc.subject IgE pt
dc.subject ácaro pt
dc.subject alimento pt
dc.title Sensibilização a alérgenos inalantes e alimentares em crianças brasileiras atópicas, pela determinação in vitro de IgE total e específica: Projeto Alergia (PROAL) pt
dc.title.alternative Sensitization to inhalant and food allergens in Brazilian atopic children by in vitro total and specific IgE assay: Allergy Project - PROAL en
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.institution Grupo PROAL
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Pediatria Disciplina de Alergia e Imunologia Clínica e Reumatologia
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliation Grupo PROAL
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, Depto. de Pediatria Disciplina de Alergia e Imunologia Clínica e Reumatologia
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP
dc.identifier.file S0021-75572004000400008.pdf
dc.identifier.scielo S0021-75572004000400008
dc.identifier.doi 10.2223/JPED.1184
dc.description.source SciELO



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